Lora Modülleri için en Doğru Anten Seçimi
Merhaba Arkadaşlar bugün sizlerle beraber piyasada en çok satılan antenlerin karşılaştırmasını yapacağız. Mesafe olarak ve dış malzeme kalitesi olarak incelediğimiz antenleri bu sefer açık alanda değil, şehir merkezi ve fabrikalar bölgesinde deneyeceğiz. Daha gerçekçi sonuçları yakalayabilmek için bu şekilde bir seçim yaptık.
Bilindiği üzeri kablosuz haberleşmede anten can damarıdır. Sizin yazılımınızı ne kadar iyi olursa olsun, ne kadar güçlü LoRa modülleri kullanırsanız kullanın Anten seçimi doğru olmaz ise 25-30 metreyi kablosuz haberleşmede aşamazsınız. Bunların yanında eğer satış yapmayı düşünüyorsanız, otomasyon sistemi kurmak istiyorsanız işletmelere muhakkak dış görünüşe de önem vermelisiniz.
Sizin yaptığınız devre kapalı bir kutu içinde kalabilir ve gizleyebilirsiniz. Ancak anten sürekli dışarda kalacaktır. Antenin malzeme kalitesi kötü olursa zamanla aşınmaya ve korozyona maruz kalır. Ayrıca satış yaptığınız işletmede güven eksikliği oluşturabilirsiniz. O yüzden benim için anten seçiminde iletim gücü ne kadar önemli ise malzeme kalitesi ve dış görünüşe de o kadar önemlidir. Bu benim yılar içinde gördüğüm bir iş tecrübesidir. Alman, pahalı satar ama Türk malı satılmazın altında yatan gizli sebep sürekli bu dış görünüşe önem vermemizden kaynaklanıyor.
Piyasada en çok kullanılan ve arkadaşların bana sorduğu başlıca 4 anten
Ölçümleri şöyle yaptım basit bir devre kurdum Verici olarak 433T30D modülünü ve 4dbi uzun anteni evin balkonuna çıkartıp şehir merkezinde 2 km çapında bir daire çizerek dolaştım. Yaptığım devrede yeşil ışık yanıp sönüyorsa haberleşme var.
Işık sabit yanıyorsa haberleşme yok anlamına geliyordu. Sonuçlar şu şekilde:
Ölçümlerimi açık hava da yaptım. Şanlıurfa Karaköprü yoğun olarak binalar olduğu bir bölge olduğu için iletim yukarıda harita gösterilen mor alanlarda kaldı. Diğer yerlerde yoktu. Yani Yaklaşık 700m çapında bir çekim sağladı. Diğer kısa antenleri denedim ancak sağlıklı bir çekim alamadım. Hatta aynı ölçümü fabrikalar bölgesinde tekrarladım. Onunda videosunu ekleyeceğim youtube sinyal gücü diğer antende 30 metreyi geçmedi.
Antenleri bizim zamanımızda populer olan Pokemon karakterlerine göre kıyaslarsak 🙂
Piyasada bolca olan ve arkadaşların bana sorduğu şu sarı kaplamalı en sağ daki antenler roket takımı, gürültüsü çok ama çekim kuvveti işe yaramaz. Kırmızı halkalı olan 3dbi anten fena değil su ve suya dayanıklı olan ortamlar için uygun. Ancak en soldaki büyük anten tam bir kral. Hem mesafe olarak hem de malzeme kalitesi olarak işini tam layığı ile yapıyor. Birde bazı arkadaşlar bilir 5dbi lık bir antenimiz var yaklaşık yarım kilo o biraz profesyonel olduğu için burada incelemedim. Haftaya o da satışta olacak bilginiz olsun.
ikinci aşamada testlerimizi Şanlıurfa 1. Organize Sanayi Bölgesinde yaptık. Burada yüksek gerilim hatları, fabrikaların oluşturduğu parazitler ve fabrika binaların LoRa iletimine etkilerini incelediğimde şu sonuçlara vardım.
Burada şu yukarıda göstermiş olduğumuz sarı kaplamalı antenlerin birisini vericiye diğerini alıcıya taktığımda maksimum 37 metreye ulaşabildim. Aynı şekilde hem alıcıya hemde vericiye 4dbi anteni takınca yaklaşık 700 metre mesafeye ulaştım.
buradaki kıyaslamayı da Yüzüklerin Efendisi karakteri ile yaparsak.
Evet arkadaşlar benim anlatacaklarım bu kadar. Karşılaştırmaların detayını ve daha fazlasını Youtube videosunda bulabilirsiniz. Testlerini yaptığım antenlerin satış linklerini aşağıya bırakıyorum.
50dB 868-900 MHz 4G LTE Anten
Bu anten, geniş bant aralığında (698-960MHz ve 1710-2700MHz) veri iletimi sağlar ve 4G LTE, LoRa ve diğer iletişim protokolleri için uygundur.
Ürün Sayfasına Git40dBi SMA 433 MHz Anten
Bu anten, 433 MHz frekansında yüksek kazançlı bir veri iletimi sağlar ve LoRa cihazlar için idealdir.
Ürün Sayfasına Git