Merhabalar Fixaj.com’daki ilk blog yazımız Lora modülü nedir üzerine olacaktır. Olabilecek hatalarımızı hoş görmeniz ve faydalı olması dileği ile
Günümüzde kablosuz haberleşme hiç olmadığı kadar değer kazanmaktadır. Kullanım kolaylığı ve mobilitesi kablosuz haberleşmenin değerini ileride daha da arttıracaktır. Eskiden pahalı, enerji tüketiminin fazla olması ve çok kısa bir mesafede iletişim kurabilmelerinden dolayı RF tabanlı kablosuz haberleşmeler fazla tercih edilmiyordu.
Ancak günümüzde LORA teknoloji sayesinde uzak mesafelere düşük elektrik tüketimi ile haberleşme sağlanabilmektedir. Semtech firması 2015 yılında Lora teknolojisini piyasaya sürsede, 2018 yılında yapılan büyük iyileştirmeden sonra Lora teknoloji iot (internet of thing) yani nesnelerin interneti cihazlarında yaygın olarak kullanılmaya başlandı. [1]
Arduino cihazları ile kablosuz haberleşmeyi sağlacak çeşitli yollar bulunmaktadır. Bluetooth, GSM alt yapısı ile ve wifi üzerinden kablosuz haberleşme imkanı sunmaktadır. Her haberleşme protokolünün faydaları ve eksik yanları bulunmaktadır. Nerede hangi kablosuz haberleşmeyi seçeceğiniz daha çok yapacağınız projeye bağlıdır. Projelerde de en önemli unsurlar çekim mesafesi ve enerji tüketimleridir.
Eğer projenizde önemli olan uzak mesafeler ve düşük enerji tüketimi ise LORA teknolojisini kullanmanızı öneririm.
Ben arduino projelerimde EBYTE firmasının üretmiş olduğu E32-433T20DT entegre devresi ile lorayı kullanıyorum. Burada önemli olan SX1278 entegresini UART yapıya çevrilip devrelerde kolay kurulum ve programlama yapmayı sağlamasıdır.
- dokunmatik ekran ile Arduino kullanımı
- Voltmetre
- Dijital Ekran ve LoRa ile akıllı ev uygulaması
- E70 ile Otomasyon
- Hangi GPS modülü?
7 adet 2,54mm bacak aralığına sahip devre Arduino devrelerinde çok kolay kullanılabilmektedir. Bilgi kağıdına şu linkten PDF ulaşıp detayları görebilirsiniz.
Uart pinlerin kısaca açıklamasını yazarsak:
1 ve 2 numaralı Pinler M0 ve M1 pinleridir. Toprak veya besleme noktasına bağlanılarak cihazı programlama veya kullanma modlarına geçiş yapabilirsiniz. Bu pinlere 3.3 – 5.2 Volt arası bir gerilim uygulanarak, cihazı programlama moduna çekebilir ve buradan cihazın bütün parametrelerini değiştirebilirsiniz. Cihazın parametrelerini ayarladıktan sonrabu pinler GND noktasına bağlanarak kullanamaya kablosuz haberleşmeye başlayabilirsiniz.
3 ve 4 numaralı pinler Rx ve Tx pinleridir. Arduino ile haberleşmeyi bu pinler sayesinde yapabilirsiniz. Programlama ile bu pinleri arduino da istedğiniz pine bağlayabilirsiniz.
5 numaralı pin AUX veya MCU pini denilir ve cihazın beklemede mi, haberleşme mi yaptığını anlamaya yarar. Fazla bir kullanımı yoktur es geçebilirsiniz.
6 numaralı pin beslemedir. 3.3 – 5.2 volt arası bir besleme gereklidir. Ben direk 5 Volt ile beslediğimde bir sorun yaşamadım.
7 numaralı pin ise GND pinidir.
Nem ölçer sistemi için örnek bir prototip bağlantı şeması şu şekildedir.
Kaynakça ve Okumanızı tavsiye ettiğim linkler
1 – https://en.wikipedia.org/wiki/LoRa
Corporation, Semtech (2018-01-08). “Semtech Enables IoT of the Future with Next Generation LoRa Platform”. GlobeNewswire News Room. Retrieved 2019-10-17.
2 – https://www.gsl.com.tr/lora-kablosuz-haberlesmenin-yukselen-yildizi.html
3- https://lora-alliance.org/about-lora-alliance
4- https://www.semtech.com/lora
5- http://www.ebyte.com/en/product-view-news.aspx?id=660
Aklınıza takılan sorular için soru&cevap sayfamıza bekleriz
Kullandığımız Malzemeler
E32-433T20D LoRa Modülü
433 MHz frekansında çalışan, SX1278 çipli uzun mesafe veri iletişimi için ideal bir LoRa modülüdür.
Ürün Sayfasına Git40dBi SMA 433 MHz Anten
Bu anten, 433 MHz frekansında yüksek kazançlı bir veri iletimi sağlar ve LoRa cihazlar için idealdir.
Ürün Sayfasına Git10km Menzilli 433 MHz LoRa Modülü
SX1278 çipli, 1W çıkış gücüne sahip ve 10km menzilli veri iletişimi sunan bir LoRa modülüdür.
Ürün Sayfasına GitE22-900T22D 7km Menzilli 900MHz LoRa Modülü
SX1262 çipli, 900 MHz bandında çalışan ve 7km’ye kadar menzil sunan bir LoRa modülüdür.
Ürün Sayfasına Git
Bir modül sadece aynı kanaldaki diğer bir modüle mi data gonderebilir yoksa bir modüle birden fazla modülden data gelebilir ya da bir modül aynı anda birden fazla modüle data gönderebilir mi ?
cevap b şıkkı “bir modüle birden fazla modülden data gelebilir ya da bir modül aynı anda birden fazla modüle data gönderebilir”